Laminatgolv – Reparation efter Vattenskada

reparera vattenskada på laminatgolv

Vanligtvis är ett laminatgolv rätt motståndskraftigt mot vattenskador, men tyvärr så kan ändå en stor mängd vatten fortfarande förstöra det. Ett laminatgolv består av flera sektioner som är låsta in i varandra som ett pussel. Hemägaren kan därför sanera efter vattenskadan utan att behöva ta upp hela golvet. Innan några reparationer blir utförda måste man först torka området som är blött. Det måste vara helt torrt innan. Så fort det är riktigt torrt kan man lägga nytt golv där skadan varit.

Vattenskador på laminatgolv

Vattenskador kan uppstå på golvet om en tvättmaskin, kylskåp eller diskmaskin börjar läcka. Allt annat vatten som ligger kvar på golvet skadar det också såklart. Så fort du har lokaliserat källan till vattenläckan och fixat det, så är det dags att torka golvet helt torrt. Du kan göra detta genom att använda en vattendammsugare och en torr mopp. Vilken metod du använder beror på hur mycket vatten det handlar om på golvet. När du har fått upp allt vatten ställ ut en fläkt och sätt på den för att torka golvet.

Börja med att få bort fukten

En reparation efter en vattenskada på laminatgolv börjar med att man tar bort den fuktiga delen av golvet. För att undvika att skada det omkringliggande golvet kan du försöka med att använda en hammare och en mejsel för att bända loss det skadade golvet från grunden. Om dessa verktyg inte fungerar kan du måsta använda en kofot eller cirkelsåg. Använd sedan en kniv för att ta bort skadad golvspont. Sätt på fläkten igen och torka grunden innan du lägger nytt laminatgolv. Det är viktigt att se till att allt är torrt under innan så att du undviker att mögel börjar gro där under om det lämnas fuktigt.

Så reparerar du laminatgolvet

De flesta laminatgolv har mönster på sig så detta är något du måste försöka återskapa när du lägger det nya. När du fått till mönstret som du vill, använd rätt sorts lim och börja sätt fast den först golvbrädan. Innan det torkar se till att du får bort allt överskottslim i fogarna. Sätt ett tungt objekt ovanpå golvbrädorna tills limmet torkat helt. Om du inte vill använda lim och ta hand om städningen efter det kan du använda spik. Om du väljer att använda spik måste du först spika fast den första delen på en existerande del av det gamla golvet och se till att det fastnat kloss i kloss. Fortsätt att pussla ihop resten av mönstret tills du reparerat hela golvet. Om du inte kan hitta ett mönster på golvet som passar det som ligger där, kan du måsta ta upp hela golvet och lägga allt nytt med ett annat mönster. Om du inte klarar av detta jobb själv kan du anlita en professionell hantverkare och duktig rörmokare i Visby att fixa din vattenskada på golvet.