Vattenskador | Så hanterar du vatten- och fuktskador i taket

kontakta en rörmokare om du har fått en vattenskada i taket

Vattenskador i ditt tak

Det första du måste göra då du upptäcker en vattenskada i taket är att lokalisera vad som är orsaken till det. För att kunna förebygga framtida skador bör du åtgärda felet på en gång. Så fort du fixat felet kan du börja städa upp i röran. Problemet med vattenskador i taket är att de kan vara allt emellan något så enkelt som att bara behöva torka upp det drabbade området till en omständlig mögelsanering av hela taket. Se till att du fokuserar på skador i strukturen snarare än det estetiska utseendet i första hand.

Hitta problemet till fuktskadan

Att hitta problemet är första steget i att reparera taket. Om du har ett läckande eller helt trasigt vattenrör, eller om taket tar in vatten, så är detta två av de mest vanliga felen med ett vattenskadat tak. Ett annat lätt synligt fel kan vara ett badkar eller tvättställ som lämnats med vattenkranen på och glömts bort. Det kan också svämma över från en toalett med stopp i. Du kan lättare hitta orsaken till vattenskadan om du är väl insatt i strukturen av ditt hem. Om du inte hittar orsaken så bör du direkt tillkalla en rörmokare för att hitta vart felet ligger.

Lagning av felet

Hur mycket det kommer kosta och hur lång tid det kommer att ta att laga felet beror mycket på vad det är som har orsakar vattenskadan i ditt tak. Det kommer till exempel att kosta mer att byta ut delar av taket som tar in vatten än om det endast var ett rör som läckte. Den billigaste lagningen är nog om problemet var en toalett med stopp i som svämmat över lite grann. Oavsett hur lång tid det kommer att ta att laga felet, eller hur mycket det kostar, så är det alltid billigare att fixa problemet nu istället för att vänta då problemet oftast utvecklar sig till det sämre med tiden.

Städa upp i röran

När orsaken till vattenläckan är åtgärdad är det dags att kolla hur allvarlig skadan är och hur länge du haft problemet utan att märka det. Båda dessa faktorer är avgörande för att få veta hur lång tid det tar att städa upp efter det. Om skadan inte hunnit bli så allvarlig, och läckan inte pågått så länge, så kan det exempelvis räcka med att bara torka taket ordentligt. Men om det istället är en större skada, så kanske det inte räcker med det, utan att man också måsta börja kolla efter mögelbildningar. Om man har mögel i taket så är det farligt och kan förorsaka hälsoproblem som kan bli allvarliga. Hittar du mögel bör du anlita en professionell firma att ta bort det så att det görs ordentligt och på rätt sätt.

Efter att du fixat åtgärderna för vattenskador så är det nu dags att börja kolla om det är något estetiskt som bör repareras eller måla, och därefter ta beslut om du klarar av det själv eller om du bör anlita en rekommenderad rörmokare i Visby.