När ska man försöka sig på ett stopp i avloppet själv, och när ska man ringa en rörmokare?

När man upptäcker att man har ett stopp i avloppet att ta hand om blir man säkerligen både stressad och irriterad. Du har säkert miljontals tankar som snurrar i huvudet, inklusive hur mycket detta kommer att kosta och om du kan fixa problemet själv.

Guide till att fixa stopp i avloppet

Att själv gå lös på ett stopp i en toalett eller handfat kan vara krångligt, eller så kan det vara ett enkelt problem som du lätt och fort kan lösa bara du är beredd på att våga få händerna smutsiga. Kolla igenom följande guide för att få hjälp med att komma underfund med om du borde försöka dig på problemet själv, eller ringa efter en rörmokare.

så fixar du ett stopp i avloppet själv

Först, hitta huvudkranen

Innan du gör någonting alls bör du hitta huvudkranen i huset, eller där du stänger av vattnet från gatan. Hårt tillvägagångsätt på rör och ledningar kan leda till mindre eller större läckor som i sin tur kan leda till en allvarlig vattenskada. Därför är det alltid bäst att stänga av vattnet innan du bedömer situationen du står inför. Kom ihåg, det är lätt att slå på vattnet igen, men omöjligt att göra ett trasigt rör ogjort.

För det andra, hämta din sugpropp

När du står inför ett stopp i ett avlopp så är din första reaktion oftast att försöka med en sugpropp i handfatet eller toaletten. Detta är oftast rätt säkert att utföra, men du bör ändå vara försiktig. Om man tar i för våldsamt, särskild med en ny sugpropp, kan detta leda till onödiga skador. Ett rör kan spricka och det kan kosta dig mycket mer pengar än du först skulle ha behövt lägga ut för att laga felet. Om några mjuka försök med sugproppen inte hjälper så bör du stanna upp och kolla efter andra eventuella fel som det kan vara innan du försöker igen. Se till att hela sugproppen är under vatten när du försöker så att du får rätt sugeffekt. Om detta inte hjälper att lösa problemet kan du ha ett större problem på halsen än du trodde.

Var försiktigt med avloppslösning

Många sträcker sig rent instinktivt efter avloppslösare så fort det blir stopp i ett avlopp. Detta är inte alltid det bästa, mest på grund av en stor anledning: avloppslösare kan förstöra dina rör. Styrkan och giftet i avloppslösning kan äta upp metallen och lämna ett tunnare rör kvar som till slut kan börja läcka. Därför är det bäst att i största mån försöka undvika dessa kemikalier. Om du måste använda något försök först med vinäger och bakpulver.

Överväg ordentligt hur kunnig du egentligen är innan du börjar att lossa på några rör

Nästa steg om problemet ännu inte löst sig är att börja montera isär rörsystemet. Detta är en farlig väg att bege sig in på så länge du inte är hundra procent säker att det är något du verkligen kan. När man felaktigt tar isär rör och ledningar kan det leda till oönskade läckor, spruckna rör och oväntade problem. Om du har kommit så här lång utan lösning kan det nog vara dags att anlita en professionell rörmokare i Visby istället.